Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 25.11.2021 - 30.11.2021

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%), /2,1/sałatka z kiełbasy śląskiej (83%mięsa), pomidor z mozzarellą i świeżą bazylią/1/

herbata z dzikiej róży

-Zupa pomidorowa z makaronem /4,2/
-kopytka szpinakowe okraszone masłem wiejskim(83%)/1,2,3/, carpaccio z buraka z cytryną, oliwą i miodem lipowym

kompot agrestowy

Słodkie risotto z bananami (ryż ugotowany na mleku) /1/

Wtorek

Chleb Gwarek, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/
ogórek kiszony

owsianka na mleku z morelą /1,2/

-Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem /2,4/
-gulasz wieprzowy (duszony), kasza gryczana, mix sałat z pestkami dyni

kompot z aronii

Torcik arbuzowy z jogurtem naturalnym i borówką amerykańską /1/

Środa

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1/ kiełbaski senatorskie (85%mięsa) na gorąco
kalarepa

kawa zbożowa z mlekiem/1/

-Lane kluseczki na rosole/2,4/
-dorsz w sezamie (smażony)/2,3,6/, ziemniaki puree/1/ surówka z białej kapusty, marchewki, ogórka zielonego, cebulki i jabłka

kompot wiśniowy

Domowe musli (płatki migdałowe, kukurydziane żurawina, melon) z mlekiem /1,9/

Czwartek

Chleb graham, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/
pasta z jajka i cebulki ze szczypiorkiem /3/ rzodkiewka
gruszka

kawa inka z mlekiem/1/

-Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym /4,2/
-indyk w ziołach prowansalskich (z pieca konwekcyjno-parowego) ziemniaki (z wody), sałata lodowa z papryką kolorową/1/

kompot truskawkowy

Twarogowe misie (własnego wypieku) /1,2,3/

herbata melisa

Piątek

Chleb sojowy, bułka kukurydziana , masło wiejskie (83%)/1,2,7/
guacamole z pistacją/9/, pomidorki koktajlowe na roszponce
niespodzianka andrzejkowa

herbata malinowa/1/

-Zupa grochowa z ziemniakami i majerankiem/4,8/
-kolorowe kokardki z twarożkiem i miodem naturalnym/1,2/

spaghetti marchewkowe

sok pomarańczowy100%

Jogurt naturalny z
ciasteczkami ,,Oreo” i plasterkami kiwi/1,2/

herbata malinowa

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Galeria posiłków

Skip to content