Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 5.12.2022r. - 9.12.2022r.

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

 

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /2,1/ sałatka z kiełbasy śląskiej (83%mięsa), ogórka kiszonego i cebulki zielonej /1,2,7/

ser gouda /1/

 

herbata leśna

-Barszcz ukraiński z fasolą ,,Jaś” /4,8/
-kluski (gotowane na parze) z sosem jagodowym

 

kompot z czarnej porzeczki

Zapiekana bułka pszenna z serem camembert i gruszką /1,2/

kawa z mlekiem/1/

Wtorek

Bułka  pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%)/1,2,7/

ogórek kiszony

zupa mleczna z makaronem i suszoną morelką /1/

-Rosół z płatkami owsianymi /2,4/

-befsztyk wieprzowy (duszony) /1,2,3/ ziemniaki puree /1/,

marchewka z cebulką i jabłkiem

kompot z aronii

Babeczki ,,Mikołajkowe” (własnego wypieku)  /1,2,3/

kawa z mlekiem/1/

 

 

 

Środa

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1/

polędwica z indyka (94%mięsa),

pomidorki koktajlowe na roszponce z czarnuszką

 

kawa z mlekiem/1/

-Krem z brokułów z prażonymi pestkami dyni /4/
-risotto z papryką kolorową i zielonym groszkiem

 

kompot agrestowy

Domowy budyń  czekoladowy z pomarańczą /1/

 

Czwartek

Chleb graham, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/

sałatka z pora, jajka i jabłka /3/

miód lipowy

spaghetti marchewkowe

herbata miętowa/1/

-Lane kluseczki na rosole/2,4/
-medaliony z kurczaka (z piekarnika), ziemniaki pieczone,

surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i koperkiem

 

kompot truskawkowy

Koktajl truskawkowy (na bazie kefiru) /1/

ciasteczko zbożowe /2,7/

Piątek

Chleb sojowy, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/

pasta z jajek i szczypiorku /3/

ogórek zielony

kawa z mlekiem/1/

-Krupnik z kaszy jęczmiennej /2,4/

-dorsz (smażony) /1,2,3,6/ ziemniaki puree /1/

surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebulki

kompot śliwkowy

 

 

 

Płatki kukurydziane z mlekiem i żurawiną /1/

 

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Skip to content