Jadłospis dla dni: 25.9.2023r. - 29.9.2023r.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
---|---|---|---|
Poniedziałek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło szczypiorkowe (83%)/1,2/ polędwica drobiowa (94%mięsa), sałata lodowa /1/ kawa z mlekiem /1/ |
-Żurek z jajkiem i ziemniakami /3,4/
kompot z czarnej porzeczki |
Chlebek z cukinii (własnego wypieku), masło wiejskie (83%), /1,2,3/ herbata z owoców leśnych
|
Wtorek![]() |
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /1,2/ ogórek kiszony zupa mleczna z makaronem i nektaryną /1/
|
-Zupa kalafiorowa z koperkiem /2,4/ -zraziki ze schabu (w sosie własnym), kasza jęczmienna /2/, surówka z białej kapusty, marchewki, cebulki i jabłka sok wieloowocowy (100%)
|
Duet owocowy (melon z arbuzem) serek grani /1/
|
Środa![]() |
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1/ kiełbaski senatorskie (81%mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki kalarepa na listku szpinaku
herbata malinowa /1/ |
-Rosół z kaszą manną /4/ -jajko sadzone /3/ ziemniaki puree /1/, pieczona dynia z bazylią maślanka Mrągowska /1/
|
Domowy budyń czekoladowy z pomarańczą /1/ |
Czwartek![]() |
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1,7/ jogurt naturalny z gruszką i orzechami włoskimi /1,9/ pomidor malinowy, cebulka dymka kawa z mlekiem /1/ |
– Rosół z zacierką /2,4/ -fasolka po bretońsku z kiełbaską śląską (81% mięsa) /8/, ziemniaki puree/1/ mix sałat z sosem ziołowym kompot wiśniowy
|
Kisiel malinowy z jogurtem naturalnym /1/ chrupki kukurydziane |
Piątek![]() |
Chleb sojowy, bułka pszenna, masło wiejskie(83%) /1,2,7/ sałatka z tuńczyka, ogórka kiszonego i szczypiorku /6/ ogórek zielony herbata z dzikiej róży |
-Krem z brokułów /2,4/ -knedle ze śliwkami okraszone masłem wiejskim (83%) /1/ spaghetti marchewkowe
kompot agrestowy |
Płatki kukurydziane z mlekiem i morelką /1/
|
Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE |
1. Mleko oraz jego przetwory |
2. Gluten |
3. Jajka i produkty pochodne |
4. Seler |
5. Gorczyca i musztarda |
6. Ryby i produkty pochodne |
7. Ziarno sezamu |
8. Rośliny strączkowe |
9. Orzechy, migdały |
10. Łubin |
11. Soja |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!