Jadłospis dla dni: 25.11.2021 - 30.11.2021
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
---|---|---|---|
Poniedziałek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%), /2,1/sałatka z kiełbasy śląskiej (83%mięsa), pomidor z mozzarellą i świeżą bazylią/1/ herbata z dzikiej róży |
-Zupa pomidorowa z makaronem /4,2/ kompot agrestowy |
Słodkie risotto z bananami (ryż ugotowany na mleku) /1/ |
Wtorek![]() |
Chleb Gwarek, bułka pszenna, masło wiejskie (83%)/1,2,7/ owsianka na mleku z morelą /1,2/ |
-Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem /2,4/ kompot z aronii |
Torcik arbuzowy z jogurtem naturalnym i borówką amerykańską /1/ |
Środa![]() |
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1/ kiełbaski senatorskie (85%mięsa) na gorąco kawa zbożowa z mlekiem/1/ |
-Lane kluseczki na rosole/2,4/ kompot wiśniowy |
Domowe musli (płatki migdałowe, kukurydziane żurawina, melon) z mlekiem /1,9/ |
Czwartek![]() |
Chleb graham, bułka pszenna, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ kawa inka z mlekiem/1/ |
-Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym /4,2/ kompot truskawkowy |
Twarogowe misie (własnego wypieku) /1,2,3/ herbata melisa |
Piątek![]() |
Chleb sojowy, bułka kukurydziana , masło wiejskie (83%)/1,2,7/ herbata malinowa/1/ |
-Zupa grochowa z ziemniakami i majerankiem/4,8/ spaghetti marchewkowe sok pomarańczowy100% |
Jogurt naturalny z herbata malinowa |
Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE |
1. Mleko oraz jego przetwory |
2. Gluten |
3. Jajka i produkty pochodne |
4. Seler |
5. Gorczyca i musztarda |
6. Ryby i produkty pochodne |
7. Ziarno sezamu |
8. Rośliny strączkowe |
9. Orzechy, migdały |
10. Łubin |
11. Soja |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!