Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 25.9.2023r. - 29.9.2023r.

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

 

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło szczypiorkowe (83%)/1,2/ polędwica drobiowa (94%mięsa),

sałata lodowa /1/

kawa z mlekiem /1/

-Żurek z jajkiem i ziemniakami /3,4/
– racuchy z jabłkami (smażone) ze straciatellą z jogurtu naturalnego i gorzkiej czekolady z listkiem mięty /1,2,3/

 

kompot z czarnej porzeczki

Chlebek z cukinii (własnego wypieku), masło wiejskie (83%),  /1,2,3/

herbata z owoców leśnych

 

 

Wtorek

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /1,2/

ogórek kiszony

zupa mleczna z makaronem i nektaryną /1/

 

-Zupa kalafiorowa z koperkiem /2,4/

-zraziki ze schabu (w sosie własnym), kasza jęczmienna /2/, surówka z białej kapusty, marchewki, cebulki i jabłka

sok wieloowocowy (100%)

 

Duet owocowy (melon z arbuzem)

serek grani /1/

 

 

 

Środa

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1/

kiełbaski senatorskie (81%mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki

kalarepa na listku szpinaku

 

herbata malinowa /1/

-Rosół z kaszą manną /4/

-jajko sadzone /3/ ziemniaki puree /1/, pieczona dynia z bazylią

maślanka Mrągowska /1/

 

 

Domowy budyń czekoladowy z pomarańczą /1/

Czwartek

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1,7/

jogurt naturalny z gruszką i orzechami włoskimi /1,9/

pomidor malinowy, cebulka dymka

kawa z mlekiem /1/

– Rosół z zacierką /2,4/

-fasolka po bretońsku z kiełbaską śląską (81% mięsa) /8/, ziemniaki puree/1/

mix sałat z sosem ziołowym

kompot wiśniowy

 

Kisiel malinowy z jogurtem naturalnym /1/

chrupki kukurydziane

Piątek

Chleb sojowy, bułka pszenna, masło wiejskie(83%) /1,2,7/

sałatka z tuńczyka, ogórka kiszonego i szczypiorku /6/

ogórek zielony

herbata z dzikiej róży

-Krem z brokułów /2,4/

-knedle ze śliwkami okraszone masłem wiejskim (83%) /1/

spaghetti marchewkowe

 

kompot agrestowy

Płatki kukurydziane z mlekiem i morelką /1/

 

 

 

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Skip to content