Jadłospis

Tu jesteś: Strona główna 5 Jadłospis

Jadłospis dla dni: 27.3.2023r. - 31.3.2023r.

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

 

Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%), polędwica drobiowa (94%mięsa), sałata lodowa

ser gouda /1/

herbata leśna

-Zupa grochowa /4,8/
-naleśniki z konfiturą morelową i twarożkiem /1,2,3/ (smażone)

mandarynka

 

kompot z czarnej porzeczki

Chleb wieloziarnisty, masło wiejskie (83%) /1,2,7/

ogórek zielony, szczypiorek

herbata melisa

 

 

 

Wtorek

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /1,2,7/

płatki kukurydziane z mlekiem i rodzynkami /1/

chipsy marchewkowe

 

-Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym /4/

-pulpety  wieprzowe (gotowane) w sosie pomidorowo-bazyliowym /2,3/ makaron pełnoziarnisty/2/

roszponka

kompot z aronii

 

Koktajl truskawkowy (na bazie kefiru) /1/

chrupki kukurydziane

 

Środa

Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1/

kiełbaski śląskie (83%mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki

biała rzodkiew

kawa z mlekiem/1/

-Rosół z ryżem /4/
-dorsz (smażony) /1,2,3,6/ ziemniaki puree/1/,

surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebulki

 

kompot agrestowy

Gofry z frużelinką owocową (własnego wypieku) /1,2,3/

kawa inka z mlekiem /1/

Czwartek

Chleb graham, drożdżówka z serem, masło wiejskie (83%) /1,2,7/

pomidor malinowy, cebulka dymka

ogórek zielony

 

herbata mięta

– Zupa porowa /4/
-indyk w ziołach prowansalskich (z pieca konwekcyjno-parowego), kasza gryczana,

surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem i słonecznikiem

kompot truskawkowy

 

Domowy budyń waniliowy z herbatnikiem i musem malinowym /1,2/

 

 

Piątek

Chleb sojowy, bułka pszenna, masło wiejskie(83%) /1,2,7/

pasta z makreli, ogórka kiszonego i cebulki/6/

papryka kolorowa

herbata z dzikiej róży

-Zupa pomidorowa z makaronem /2,4/

-pierogi leniwe okraszone masłem wiejskim (83%) /1,3/

surówka z marchewki, jabłka i selera

kompot śliwkowy

Fantazyjny deserek jogurtowo- brzoskwiniowy z listkiem mięty /1/

(własnego wyrobu)

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE

1. Mleko oraz jego przetwory

2. Gluten

3. Jajka i produkty pochodne

4. Seler

5. Gorczyca i musztarda

6. Ryby i produkty pochodne

7. Ziarno sezamu

8. Rośliny strączkowe

9. Orzechy, migdały

10. Łubin

11. Soja

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Skip to content