Jadłospis dla dni: 27.3.2023r. - 31.3.2023r.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
---|---|---|---|
Poniedziałek![]() |
Chleb pszenno-żytni, bułka pszenna, masło wiejskie (83%), polędwica drobiowa (94%mięsa), sałata lodowa ser gouda /1/ herbata leśna |
-Zupa grochowa /4,8/ mandarynka
kompot z czarnej porzeczki |
Chleb wieloziarnisty, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ ogórek zielony, szczypiorek herbata melisa
|
Wtorek![]() |
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ płatki kukurydziane z mlekiem i rodzynkami /1/ chipsy marchewkowe
|
-Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym /4/ -pulpety wieprzowe (gotowane) w sosie pomidorowo-bazyliowym /2,3/ makaron pełnoziarnisty/2/ roszponka kompot z aronii
|
Koktajl truskawkowy (na bazie kefiru) /1/ chrupki kukurydziane
|
Środa![]() |
Bułka pszenna, chleb żytni, masło wiejskie (83%) /2,1/ kiełbaski śląskie (83%mięsa) na gorąco, ketchup Pudliszki biała rzodkiew kawa z mlekiem/1/ |
-Rosół z ryżem /4/ surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebulki
kompot agrestowy |
Gofry z frużelinką owocową (własnego wypieku) /1,2,3/ kawa inka z mlekiem /1/ |
Czwartek![]() |
Chleb graham, drożdżówka z serem, masło wiejskie (83%) /1,2,7/ pomidor malinowy, cebulka dymka ogórek zielony
herbata mięta |
– Zupa porowa /4/ surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem i słonecznikiem kompot truskawkowy |
Domowy budyń waniliowy z herbatnikiem i musem malinowym /1,2/
|
Piątek![]() |
Chleb sojowy, bułka pszenna, masło wiejskie(83%) /1,2,7/ pasta z makreli, ogórka kiszonego i cebulki/6/ papryka kolorowa herbata z dzikiej róży |
-Zupa pomidorowa z makaronem /2,4/ -pierogi leniwe okraszone masłem wiejskim (83%) /1,3/ surówka z marchewki, jabłka i selera kompot śliwkowy |
Fantazyjny deserek jogurtowo- brzoskwiniowy z listkiem mięty /1/ (własnego wyrobu) |
Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE |
1. Mleko oraz jego przetwory |
2. Gluten |
3. Jajka i produkty pochodne |
4. Seler |
5. Gorczyca i musztarda |
6. Ryby i produkty pochodne |
7. Ziarno sezamu |
8. Rośliny strączkowe |
9. Orzechy, migdały |
10. Łubin |
11. Soja |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Przyprawy stosowane do posiłków zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!